ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Syriza a câştigat alegerile de duminică din Grecia, iar liderul său Alexis Tsipras a devenit şeful guvernului de la Atena.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Nikolaos Kotzias fost desemnat ministrul de externe al Gerciei. Acesta este un cunoscut al lui Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului. De altfel, primul comunicat al noului guvern grec a fost în opoziţie cu Europa, care dorea să impună noi sancţiuni Rusiei după ultimele violenţe din Ucraina. Alexis Tsipras a respins această propunere şi acuză faptul că instituţiile europene nu ar fi respectat procedura de consultare.

CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă victoria SYRIZA

Anton Shekhovtsov a explicat pe blogul său care sunt conexiunile lui Dughin cu noua putere de la Atena. "Nu este clar când au fost stabilite aceste relaţii", spune Shekhovtsov, care sugerează că "Georgiy Gavrish, directorul Centrului Rus de Expertiză Geopoltă, a fost cel care a intermediat relaţiile".

În 12 aprilie 2013, Nikolaos Kotzias, profesor de relaţii internaţionale, l-a invitat pe Dughin să ţină o prelegere la Universitatea din Pireu despre geopolitica Rusiei. Atunci Dughin a spus că "Grecia nu ar trebuie să părăsească UE, ci ar trebui să rămână în această uniune pentru a promova interesele Rusiei şi viziunea Kremlinului în Europa".

Conform "Listei prietenilor Rusiei" a lui Alexandr Dughin, listă care a fost furată și dată publicității de hackerii de la Shaltai Boltai, în dreptul Greciei era menționată formaţiunea politică Syriza. Se pare că ideologul lui Putin şi-a construit o rețea foarte puternică în Grecia, inclusiv în zona de extremă dreaptă unde activează "Zorii Aurii".

CITEŞTE ŞI: Noul Guvern al Syriza doreşte DIMINUAREA turismului all-inclusive. MOTIVUL ar trebui să-i pună pe gânduri pe guvernanţii din România

Iată de scria Dughin despre Syriza, după ce a vizitat Grecia: "În Grecia, partenerii noştri ar putea fi extrema stângă Syriza, care refuză atlantismul, liberalismul şi dominaţia instituţiilor financiare globale. Ştiu că Syriza se opune capitalismului şi oligarhiei care a lovit Grecia şi Cipru. Este un semn bun că astfel de forțe non-conformiste au apărut pe scenă".

Anton Shekhovtsov mai scrie că în afara declaraţiei lui Dughin nu există nicio dovadă că Alexis Tsipras s-ar fi întâlnit cu rusul, dar acest lucru este posibil să se fi produs în 2013. Conform sursei citate, Dughin nu influenţează direct procesul de luare a deciziilor la Moscova dar adună date şi informații și stabileşte contacte cu anumiţi politicienii europeni care pot fi utile pentru promovarea politicii externe a Rusiei în UE.