ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ActiveNews a scris că proprietarii Napolact vor întrerupe colaborarea cu 60 de mici producători din Maramureş, reprezentanţii Friesland Campina au reacţionat, trimiţând un drept la replică.

Deşi în mesajul scris de Cornel Caramizaru se afirmă răspicat că informaţiile " privind activitatea de colectare a laptelui de către Friesland Campina România sunt incorecte", doar câteva rânduri mai jos, acelaşi reprezentant afirmă nonşalant că " am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici". Este adevărat, doar unul din Maramureş...

Mai mult, reprezentantul Friesland Campina recunoaşte că "în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte ţări membre ale Uniunii Europene".

Friesland Campina afirmă că laptele importat reprezintă 5-10% din "din laptele crud folosit de noi pe durata unui an şi nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt facute exclusiv din lapte din Ardeal." 

Ca o curiozitate, Napolact a fost, la început, doar o afacere de familie, atelierul lui Vlad, acum 105 ani.

Iată dreptul la replică al Friesland Campina



In primul rand, am vrea sa subliniem ca informatiile privind activitatea de colectare a laptelui de catre FrieslandCampina Romania sunt incorecte. Pentru toate produsele Napolcat, compania foloseste, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Avem peste 1000 de ferme partenere in Ardeal. 






In al doilea rand, colectam in prezent mai mult lapte decat in 2013. Problema cu laptele crud nu tine de cat de mult putem colecta, ci de diferenta intre volumele produse vara si iarna. In Romania, datorita climei si a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud in sezoanele calde si prea putin in cele reci, creind un dezechilibru ce trebuie rezolvat de catre companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizeaza pe perioada verii, dar acum, cresterea este de 30% in productia de lapte crud. Datorita acestei cresteri, am decis in ultimele luni sa oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul in Maramures. 





In aceste conditii, in lunile de iarna trebuie sa compensam deficitul de lapte produs in Romania cu lapte crud importat din alte tari membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezinta aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durata unui an si nu este utilizat niciodata pentru produsele Napolact, care sunt facute exclusiv din lapte din Ardeal. Din Martie 2014 pana acum nu am folosit, in toata productia FrislandCampina Romania, niciun pic de lapte provenind din alta tara decat Romania.