ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manualul auxiliar "Să dezlegăm tainele abecedarului", apărut la editura Carminis, care o are ca autoare pe Carmen Iordăchescu, surprinde prin morbiditatea pe care o conţine. Aceste lecţii arătate mai jos vor fi prezentate unor copii de 6-7 ani, elevi de clasa I.

Deşi promite “învăţarea temeinică a scrisului şi a cititului”, cartea conţine exerciţii total nepotrivite pentru elevi. De exemplu, exerciţiul “Joc de rol”, in care copiii trebuie să intre în pielea personajelor şi să interpreteze dialogul dat, să mimeze experienţa trăită de personaje, are următorul scenariu:

“Maria ia o lamă nouă.
– Maria, aruncă lama!
– Nu, Ileana, e lama mea!
Acum Maria are o rană mare.”

lama-noua

Iar pentru a “dezlega tainele literei b” se dă următoarea propoziţie: “Baba bătu bietul băiat bolnav”.

baiatul-batu

Potrivit site-ului editurii Carminis, "cartea îşi propune, pe baza metodei fonetice, analitico-sintetică, învăţarea temeinică a scrisului şi a cititului printr-o varietate de exerciţii, prin gradarea dificultăţilor şi antrenarea elevilor într-o activitate de comunicare în care este solicitată mult gândirea constructivă".

Momentan, elevii de clasa I şi clasa a II-a nu au primit manualele digitale promise de Guvern şi ar putea învăţa întregul an şcolar după manualele vechi.