ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În replică la decizia Moscovei de a institui un embargou pentru fructele și legumele din Polonia, începând cu 1 august, polonezii au declanșat o campanie inedită. Pe site-urile de socializare, oamenii au postat sute de mesaje în care mesajul principal este ”Mâncați mere împotriva lui Putin”, mobilizând polonezii să sfideze restricțiile anunțate de Rusia.

Sute de polonezi au postat fotografii în care țin în mână un măr ori o sticlă cu rachiu de mere, pe hashtag-ul #jedzjablka (#mănânc mere). Alții sugerează meniuri pe bază de mere și încurajează patriotismul fructifer sau îi oferă lui Vladimir Putin cotorul unui măr. Campania este sprijinită de o serie de personalități politice și culturale, care nu vor să se lase intimidate de embargoul rus.

"Alăturați-vă acțiunii noastre pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus", a scris pe Twitter Stanislaw Koziej, consilierul pentru securitate națională al președintelui Bronislaw Komorowski.

Potrivit Ministerului polonez al Agriculturii, piața rusă prelua aproape 7% din exporturile de produse agroalimentare ale Poloniei. Cantitatea de mere livrată anual era de 1 milion de tone.

Miercuri, serviciile sanitare ruse au anunțat  interzicerea importurilor de fructe și legume din Polonia începând cu data de 1 august, informează Agerpres.

Decizia este motivată oficial de neregulile repetate în acte și nerespectarea procedurilor.

Polonia nu este singura țară vizată de embargoul Rusiei, care încearcă în acest fel să pună presiune pe statele care nu corespund politicii Kremlinului. Republica Moldova a fost, de asemenea, pedepsită, prin suspendarea importurilor de fructe și carne, după ce, luna trecută, a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.