ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interdicţia aplicată persoanelor de acelaşi sex de a se căsători nu este o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), miercuri 16 iulie. Mai precis, în cazul Hamalainen vs Finlanda, CEDO a decis în favoarea statului, care a obligat un cuplu căsătorit heterosexual, să divorţeze sau să se înregistreze ca parteneriat civil, atunci când ambele persoane au devenit de acelaşi sex.

Mai exact, un bărbat, dar care se consideră femeie, căsătorit cu o femeie din 1996 a cerut autorităţilor să-l identifice în concordanţă cu propria dorinţă.Autorităţile i-au respins cererea, însă în 2009, bărbatul a făcut o schimbare de sex.

Chiar dacă şi-a schimbat şi numele mic, autorităţile i-au transforme căsătoria în parteneriat civil, pentru că statul finlandez nu recunoaşte căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Această condiţie a fost impusă şi pentru a schimba actele de identitate ale bărbatului-devenit-femeie, ceea ce l-a determinat pe respectivul să se adreseze justiţiei, considerând că i se încalcă dreptul la "respect pentru viaţă privată şi familie"(articolul 8 al Convenţiei), "dreptul la căsătorie"(Articolul 12 al Convenţiei), precum şi Articolul 14 care stipulează interdicţia discriminării.

Cazul a ajuns în faţa CEDO în 2009. Curtea a hotărât că nu s-a violat articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi nici articolul 14 şi că nici nu se ia în discuţie Articolul 12.

CEDO a găsit că nu este nepotrivit ca statul să-i ceară aplicantului să-şi transforme căsătoria în parteneriat civil, pentru că parteneriatul civil oferă aceeaşi protecţie cuplurilor ca şi căsătoria.

CEDO consideră că statul finlandez a găsit echilibrul corect între necesitatea de a păstra intacta instituţia căsătoriei şi respectul pentru dreptul fiecărei persoane la viaţă privată.

În Europa, doar 11 state recunosc căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Documentul AICI: Grand Chamber judgment Hamalainen v. Finland Transsexuals official recognition of new gender