ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Cultural German a început ieri, la Cluj Napoca, Expoziţia "Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“, eveniment ce se va desfăşura până pe 22 martie.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Organizatorii au ales să promoveze expoziţia printr-un afiş în care crucea ortodoxă în stil maramureşean este aruncată la coşul de gunoi, alături de svastica nazistă şi nişte gratii în miniatură.

Crucea ortodoxă maramureşeană sau celtică este un vechi simbol al creştinismului românesc, fiind prezentă pe foarte multe biserici din spaţiul ortodox şi nu numai. Mai mult, în centrul Bucureştiului, în Piaţa Romană, s-a ridicat o cruce ortodoxă maramureşeană în memoria celor căzuţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989(Foto jos).

În cadrul expoziţiei, cei de la Centrul Cultural German au ales să posteze câteva fotografii cu "legionari notorii", unul dintre aceştia fiind Valeriu Gafencu, cel considerat "Sfântul Închisorilor" de către Nicolae Steinhardt.  Gafencu a murit în închisorile comuniste, fiind unanim apreciat pentru comportamentul său creştinesc. În timpul detenţiei, Gafencu a vorbit explicit împotriva violenţei şi a fanatismului.

Alături de Gafencu este şi fotografia omului care simbolizează rezistenţa anti-comunistă din România, Ion Gavrilă Ogoranu, considerat şi el "extremist de dreapta".

Atât Gafencu, cât şi Ogoranu nu au fost membri ai Mişcării Legionare, ci doar ai Frăţiilor de Cruce, organizaţie de tineret pentru elevii de liceu. În această organizaţie a activat şi fostul mitropolit al Ardealului, ÎPS Bartolomeu Anania, acesta explicând că în Frăţiile de Cruce nu se făcea politică.

"Mărturisesc însă că în "Frăția de Cruce" din Seminar nu se făcea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire deDumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.", scris ierarhul în memoriile sale.

Lui Gafencu i se impută ca vină o acţiune de nesupunere civică, acesta fiind învinuit că a incitat elevii de la i Liceului Naţional, Liceul Internat şi Liceul de Fete ”Oltea Doamna" să intre în grevă şi să suspende cursurile în timpul rebeliunii legionare. Pentru această faptă, Gafencu a fost condamnat la trei luni şi o zi de închisoare.

Ogoranu este acuzat că a înfiinţat, în 1990, Partidul Pentru Patrie.

Organizatorii evenimentului de la Cluj sunt cei de la Friedrich-Ebert-Stiftung Romania și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“. Reamintim că fundaţia în cauză a realizat un studiu despre tinerii români cu rezultate controversate.

cruce-piata-romana

legionari gafencu