ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tudor Dinu Ioniță, este un elev din Câmpia Turzii care și-a dorit mult să aibă propria afacere. Astfel, la începutul clasei a-XII-a, tânărul a decis să renunțe la meditațiile pentru Bacalauret și la banchetul de absolvire pentru a-și achiziționa o prisacă.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.


Totul a început de la un ceai băut cu prietenul său prilej cu care cei doi au discutat despre o afacere care să le asigure un sprijin material

"Am luat în calcul mai multe variante, dar nici una nu era încântătoare, dacă ar fi să spun așa. În cele din urmă, amicul meu lansează inițiativa de a ne apuca de apicultură. La început, am trecut și această propunere cu vederea, iar, ulterior, tot gândindu-mă, mi-am zis că „stupăritul” ar fi una din ocupațiile demne și care mi-ar plăcea să cred că mă definește ca om făcându-se analogie cu trăsăturile albinei”, a declarat Tudor Dinu Ioniță într-un interviu pentru Știrile agricole.

Nu a trecut multă vreme pâna ca cei doi să se apuce serios de treabă, primul pas fiind găsirea unei locații bune pentru prisacă.

„M-am decis că cea mai potrivită vatră ar fi livada bunicilor, în apropierea căreia se află culturi de rapiță și floarea soarelui,dar m-am lovit inițial de scepticismul familiei care se aștepta să abandonez proiectul, aflându-mă în clasa a XII-a și pregătirea pentru bacalaureat răpindu-mi mare parte din timp. Am decis să începem să adunăm bani pentru primele lăzi, eu personal luând decizia de a renunța la ședințele de pregătire pentru bacalaureat în particular, la participarea la banchetul de sfârșit de an și chiar la albumul de final de clasa a XII-a și de a primi respectivii bani în vederea investirii lor în primele materiale, iar colegul dispunea de economiile necesare”, își amintește Tudor.

În această primavară, cei doi liceeni au trecut la fapte. Au cumpărat 8 lăzi, de la târgul apicol de la Cluj Napoca, iar apoi, în a doua a zi de Paște, au achiziționat șase familii de albine cu tot cu lăzi.

„Cele 6 familii de albine le-am divizat și am ajuns să avem 6 familii și 5 roiuri e care ajunsesem să ne bucurăm fie și auzindu-le că bâzâie și observându-le. Celor 6 familii și 5 roiuri li s-a alăturat ulterior un roi natural care a decis să-și stabilească „reședința” temporară în cireșul din mica noastră stupină, odată cu apariția roiului au apărut și momentele efervescente și bucuria momentului, încântați fiind de faptul că avem ocazia să prindem primul nostru roi”, explică Tudor.

Povestea tânărului este cu adevărat de admirat mai ales că primii săi pași în apicultură nu au fost ușori. Așa că, pe lângă materiile pentru Bacalaureat,Tudor a studiat intens pentru încă una, apicultura, iar ritmul de acumulare a noilor cunoștințe a fost rapid, întrucât micile muncitoare aveau nevoie de sprijin rapid. Banii economisiți din meditații și banchet nu i-au ajuns și pentru a cumpăra o centrifugă, astfel că a împrumutat una din vecini.

„Cel mai frumos moment de până acum a fost momentul când din centrifuga împrumutată de la un vecin a început să curgă prima noastră miere. Momentan, mierea produsă a fost distribuită prin intermediul bunicilor, părinților și a cunoscuților, creându-se chiar o mică rețea. Toată lumea care cumpărase revenea chiar cu alți „clienți”, evaporându-se cele aproximativ 90 de kg de miere extrase anul acesta. Însă am avut neplăcerea și de a fi acuzat că mierea de rapiță e de fapt un șerbet de zahăr, deoarece ea se cristalizează după aproximativ 7 zile și capătă nuanța unturii, chiar de un coleg de breaslă cu ștate vechi în domeniu”, ne-a spus Tudor Dinu Ioniță.

Între timp, tânărul apicultor a devenit și student în anul I la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Aceste reușite, precum și cele din prisacă i-au făcut și pe părinți să aibă încredere că fiul lor va avea succes și în apicultură și să se bucure că are o ocupație sănătoasă. Planurile lui Tudor nu se opresc aici.

„În viitor sunt decis să încerc să valorific mai multe produse ale stupului cum ar fi propolisul, apilarnilul, fagurii cu miere, polenul, precum și stupăritul pastoral. Pe lângă apicultură și facultate,mai am în plan și înființarea, pe cont propriu de această dată, a unei culturi de lavandă”,încheie încrezător Tudor .