ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum a ajuns să aibă România o imagine proastă este o întrebare care stă, din păcate, pe buzele a tot mai puţini români. Din păcate, majoritatea s-a resemnat şi a acceptat stereotipurile presei din străinătate.

Cu toate acestea, situaţia nu a fost întotdeauna atât de neagră, precum pare. Istoricul George Damian a explicat că "în secolul XIX se cristalizează o imagine pozitivă a românilor: popor european de origine latină, exotic prin confesiunea ortodoxă, îmbrăcăminte şi obiceiuri, însă hotărât să se occidentalizeze, pornit pe reforme şi modernizare".

Momentul critic a fost însă Unirea de la 1918: "Unirea cu Transilvania şi unirea cu Basarabia au declanşat o serie de campanii de presă anti-româneşti avându-şi originile la Budapesta şi Moscova".

Un alt moment de cotitură a fost acela în care "Ceauşescu a intrat în conflict cu occidentalii din motive economice", iar "sovieticii au declanşat o operaţiune de imagine anti-românească la care au participat toţi „aliaţii” din blocul comunist".

Ce a urmat, puteţi citi aici.