ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanele homosexuale pot fi excluse permanent din procesul de donare a sângelui. Și nu este discriminare sexuală. Așa a decis miercuri Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dând astfel dreptate Franței și precizând că excluderea homosexualilor din procesul de donare a sângelui poate fi realizată dacă este justificată de situația sanitară a unei țări, scrie site-ul Il Giornale.

Mai precis, Curtea de Justiție cu sediul la Luxemburg susține că interzicerea unei persoane homosexuale să doneze sânge este îndreptățită dacă se demonstrează că homosexualii reprezintă un risc de a contracta maladii contagioase precum HIV și dacă nu există metode mai bune pentru protejarea sănătății celor care urmează să primească sânge. Cu alte cuvinte, fiecare țară are dreptul să spună NU donării de sânge de către homosexuali dacă nu poate garanta un înalt nivel de protejare a sănătății celor care vor primi plasma.

Prin această sentință Curtea de justiție a UE a răspuns unei plângeri depuse de o instanță administrativă din Strassbourg, Franța, după ce un medic francez i-a interzis unui bărbat, care declarase că este gay, să doneze sânge. Bărbatul s-a plâns unei instanțe locale. Și, pentru că legea franceză exclude, in mod permanent, donarea de sânge de către homosexuali, cazul a ajuns în atenția Curții de justiție a UE.

O directivă comunitară indică, de asemenea, că persoanele cu un comportament sexual de înalt risc( de a contracta maladii infecțioase transmisibile prin sânge) sunt excluse în mod permanent din procesul de donare a sângelui.
Curtea Europeană mai specifică în decizia de miercuri că, potrivit datelor din perioada 2003-2008, fiecare contaminare cu HIV a fost porovocată de un raport sexual, iar jumătate din noile infectări cu acest virus s-au înregistrat la bărbați care au avut relații cu alți bărbați.