ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bârlad este un orăşel de doar 50.000 de locuitori situat în cel mai sărac judeţ al ţării, Vaslui. Ştirile din acestă zonă conţin doar crime, violuri sau beţii. O altfel de ştire venită din această zonă a trecut neobservată.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

În Bârlad se află însă şi unul dintre cele mai performate observatoare astronomice din țară. Oamenii de aici au reuşit la începutul lunii februarie să facă o descoperire istorică pentru astronomia românească. În data de 10 februarie 2015, Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare, scrie ziarul Puterea.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roşie distinctă. Nova roşie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafaţa unor stele pitice albe.

Pe 10 februarie 2015, reprezentanţii Observatorului au raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101.

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania şi a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, şi o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă.

Tocmai pe 11 martie a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roşie luminoasă (luminos red nova/LRN).  Descoperirea a fost înregistrată oficial şi la Biroul Central de Telegrame Astronomice din Statele Unite ale Americii.

"Descoperirea propriu-zisă pe telescopul principal al Observatorului am făcut-o pe 10 februarie, însă am aşteptat confirmarea spectografică de la alte telescoape mai mari din lume. Spre bucuria noastră, este o descoperire unică în România şi, cu siguranţă, va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu al astronomiei", a declarat coordonatorul observatorului, Ciprian Vântdevară.