ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română, mai precis Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, nu şi-a făcut bancă, aşa cum au anunţat printre altele, Antena 3, România Liberă sau Europa FM, ieri. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, Părintele Constantin Sturzu, a declarat în exclusivitate pentru ActiveNews că există de trei ani o Casă de Ajutor Reciproc (CAR), care funcţionează exclusiv pentru angajaţii eparhiei.

Părintele Sturzu declară că o Casă de Ajutor Reciproc nu este o bancă, ci este o asociaţie non-profit, cu statut juridic propriu, o instituţie non-bancară, creată în sprijinul angajaţilor din Eparhia Iaşilor. Acesta nu înţelege de unde şi cine a scos această informaţie ca fiind o noutate.

"Da, avem CAR de mai bine de trei ani. Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi este o asociație non-profit, cu statut juridic propriu, fiind o instituție financiară non-bancară, creată în primul rând în sprijinul acelor persoane care funcționează ca angajați în una dintre unitățile de cult de pe aria Eparhiei Iașilor, inclusiv a celor care activează în cadrul școlilor teologice. Această asociație are un buget propriu de venituri și cheltuieli și nu constituie, cum greșit s-a înțeles, o ”afacere” a Arhiepiscopiei Iașilor.
Astfel de inițiative se regăsesc și în alte eparhii din Biserica Ortodoxă Română, iar la nivelul Eparhiei Iașilor ea constituie, de fapt, reluarea unei formule similare de întrajutorare financiară pentru clerici și mireni care a funcționat de-a lungul vremii", a afirmat Pr.Constantin Sturzu.

În ceea ce priveşte spinoasa problemă a profitului rezultat din dobândă, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor a spus că acesta nu este luat de nimeni şi este împărţit la membrii cotizanţi ai CAR-ului.

"Dobânda de 6% pe an acoperă cheltuielile de funcționare (salarii, sediu, telefoane etc.), iar dacă ar rămâne un ban profit, acela nu este luat de Mitropolie - nici nu are cum, CAR și MMB sunt entități distincte și independente una de alta, juridic și economic vorbind -, ci acel eventual profit se împarte, proporțional cu fondul pe care-l au, la membrii cotizanți ai CAR-ului.
Și încă o lămurire: 6% dobândă pe an se aplică la soldul obținut după achitarea fiecărei rate în parte. Astfel, dacă cineva împrumută 1.000 lei și îi achită într-un an, la final va plăti, în total, 1.032,84 lei. Practic, într-un an plătește mai puțin de 3,3% dobândă reală (a se vedea scadențarul atașat ca model). (Se aplică mai întâi 6% la 1.000 și rezultă 60 de lei dobândă pe an ce se împart la 12 luni, ca să aflăm dobânda aferentă primei luni de zile. așa rezultă prima dobândă de plătit de 5 lei (plus rata aferentă, adică 1000 lei împărțit la 12. Apoi cei 6% se aplică la soldul rămas de achitat și rezultă, în a doua lună, 4,59 lei dobândă",a declarat Pr.Sturzu.

Această activitate nu este în contradicţie cu învăţătura creştină, mai afirmă Părintele Sturzu.

"Nu e nici o contradicție. A se vedea pilda talanților, mai ales versetul de la Matei 25, 27, unde se spune: „Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă”.
Cu alte cuvinte, este necreștinește, într-adevăr, ca persoană fizică, să dai bani și să pretinizi camătă de la aproapele tău (cf. Deut. 23, 19) - deși tot în Vechiul Testament se spune, în același loc amintit, dar un verset mai jos, „celui de alt neam să-i dai cu camătă; iar fratelui tău să nu-i dai cu camătă” (Deut. 23, 20).
Mântuitorul îndeamnă chiar să nu condiționăm împrumutul nostru cu nimic: „faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb” (Luca 6, 35). Însă atunci când se folosește un capital pentru a împrumuta pe cineva, practic este ca și o participație la o investiție și, așa cum se vede din pilda talanților, ai dreptul să primești dobândă, adică partea din câștig aferentă capitalului investit (unii vin cu bani într-o afacere, alții cu spațiu, alții cu anumite competențe etc.)", a conchis reprezentantul Arhiepiscopiei Iaşilor.

document-plati

Conform definiţiei date de Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc din România, "Casa de Ajutor Reciproc (CAR) este o asociaţie de persoane fizice, salariate sau care obţin venituri de natură salarială.Casa de ajutor reciproc este o instituţie financiară nebancară, fără scop patrimonial, organizată în vederea sprijinirii şi întrajutorării financiare a membrilor asociaţi".