ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele astea, Parlamentul dezbate o propunere legislativă, inițiată de 17 deputați PSD, 2 deputați PC-PLR și un senator PSD, care conține mai multe modificări la Codul de Procedură Civilă, printre ele aflându-se și o serie de modificări referitoare la executarea silită, potrivit cărora titlurile executorii, altele decât hotărârile judecătorești, nu vor mai putea fi executate silit decât după învestirea lor cu formulă executorie de către o instanță, informează paginadebănci.ro.

Articolul 6401, nou introdus, prevede la alineatul 1 că titlurile executorii, altele decât hotărârile judecătorești, pot fi puse în executare numai dacă sunt învestite cu formulă executorie, instanța competentă fiind cea din cirsumscripția în care creditorul are sediul sau domiciliul, iar învestirea cu formulă executorie nu ar putea fi atacată, categorie în care se încadrează și contractele de credit bancar, precum și cele de leasing.

Pe de altă parte, după învestirea cu formulă executorie, încuviințarea executării silite nu ar mai fi dată de instanța de executare, ci de executorul judecătoresc, în termen de 3 zile de la cererea creditorului, prevedere controversată, introdusă și în perioada guvernării Tăriceanu. Atunci, trecerea încuviințării executării silite în sarcina judecătorilor a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Proiectul de lege a fost aprobat deja de Senat pe 17 septembrie și se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților.