ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La trei ani de la izbucnirea războiului din Siria, Alep, cel mai mare oraş din Siria, situat la nici 50 de kilometri de graniţa cu Turcia, continuă să fie locul în care se dau cele mai sângeroase lupte dintre forțele președintelui Bashar al-Assad și insurgenți. Istoria acestui oraș, care datează din secolul VI Î. Hr. a fost pur și simplu distrusă de bombardamente și atacuri zilnice, iar puținii locuitori care au supraviețuit sau nu au luat calea exilului trăiesc acum printre maldăre de ruine și moloz.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

A fost una dintre cele mai mari și importante așezări în timpul Imperiului Otoman, cu o arhitectură și cultură impresionante și diverse. Centrul vechi, cu clădirile, moscheile și aleile sale medievale, intrat în patrimoniul UNESCO în 1986, a devenit încet-încet o amintire. Amintire a devenit și Marea Moschee din Alep, monument UNESCO, distrusă complet de bombardamente.

Bătălia pentru Alep”, care a început in iulie 2012, intre forțele guvernamentale și facțiuni rebele, a transformat această minunată așezare într-o ruină, unde sirienii care locuiesc aici încearcă să supraviețuiască.

O analiză a fotografiilor din 2011 (înainte de începerea războiului civil) şi 2015 arată o deteriorare masivă a mai multor moschei istorice, școli coranice numit madrasas, Marea Moschee din Alep, Souq al-Madina, Marele Serai din Alep, Hammam Yalbougha o-nasry, Khusruwiye, seraiul Khan Qurt Bey și alte clădiri istorice de la sudul și nordul cetăţii.

Moscheea Mare are pagube importante. Imagini din satelit au arătat distrugerea acoperișului unui minaret, precum și două cratere de pe peretele estic al moscheii. Celelalte situri ale Patrimoniului Mondial au şi ele distrugeri importante, ca de exemplu Palmyra, care se află într-un deșert la nord-est de Damasc. Ruinele sale combină arta greco-romană cu influențe persane, iar UNESCO a declarat că acesta “conține ruinele monumentale ale unui oraș mare, care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.”

Săptămâna trecută, Siria a ceruT intervenția ONU pentru a se pune capăt atacurilor teroriste din orașul Alep, guvernul de la Damasc acuzând grupările jihadiste, susținute de occident, de atacurile repetate asupra civililor din acest oraș.

[gallery ids="93559"]

[gallery ids="93560,93561"]

aleppo-antaki-siria-guerra1 guerra-siria-siti-130621115908_bigMideast-Syria_Horo-1-e1387406404474

[gallery ids="93560"]