ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procesul de fracturare hidraulică nu provoacă doar cutremure. Concluzia unui studiu realizat de oameni de știință de la revista ”Endocrinology” este aceea că fracturarea hidraulică poate cauza grave dezechilibre hormonale.

Fluidele folosite în procesul de forare pot provoca decompensări ale sistemului endocrin și hormonal celor care se expun la acest procedeu, susține Susan Nagel, de la Universitatea din Missouri, care a realizat un studiu complex pe această temă, publicat în urmă cu câteva luni de revista ”Endocrinology”. Alături de o echipă de specialiști, ea a făcut mai multe teste în apele din di Garfield County, Colorado, zonă în care se găsește un număr foarte mare de puțuri de extragere a gazelor de șist prin procedeul de fracturare hidraulică. S-a constatat că ”nivelurile moderate” ale substanțelor chimice din fluidele utilizate pentra fracking ar fi suficiente pentru a altera calitatea androgenului și estrogenului, hormoni sexuali reproductivi masculini și feminini, scrie site-ul ecoblog.it

În majoritatea mostrelor de apă prelevate din zonele cu un număr foarte mare de puțuri de forare activitatea estrogenică sau anti-estrogenică, androgenică sau anti-androgenică a celulei era evident mai mare. Consecința acestui dezechilibru ar fi, spun autorii studiului, alterările nivelurilor hormonale, fie prea mari, fie prea mici. Peste 700 de substanțe chimice sunt folosite în procesul de fracking și multe dintre ele perturbă funcțiile hormonilor. Odată cu creșterea fracking-ului, populațiile se pot confrunta cu riscuri mult mai mari de îmbolnăvire prin expunerea la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin, a explicat Susan Nagel.

Pentru a se convinge că procesul de fracking este vinovat de acest lucru, s-au luat probe și din zonele în care nu se exploatează gaze de șist și unde nu se practică fracturarea hidraulică. A reieșit clar că nu există niciun fel de anomalie a activității estrogenice sau androgenice.

În completarea raportului publicat în martie vine un altul, mult mai recent, realizat de International Society of Endocrinology and the Endocrine Society.

De această dată au fost analizate 24 de compuși chimici folosiți în procesul de fracturare hidraulică și interacțiunea lor cu celulele umane. Concluzia a fost că amestecurile folosite în fracking se interferează cu funcționarea hormonilor care reglează sarcina și au legătură cu dezvoltarea mentală și fizică.

Christopher Kassotis, unul dintre co-autorii studiului, a explicat că nivelurile de alterare a mecanismelor hormonale sunt strâns legate de infertilitate, cancer și problemele la naștere.