ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UNESCO avertizează că jihadiștii Statului Islamic distrug situri aflate în patrimoniul mondial, și vând pe piața neagră artefacte valoroase pentru a-și asigura sursele de finanțare necesare atingerii obiectivului lor de a înființa un nou stat la granița dintre Siria și Irak, relatează AFP.

Irina Bokova, șefa UNESCO, a precizat că jihadiștii Statului Islamic au distrus altare, lăcașe de cult și manuscrise rare din Mosul, Tikrit și alte regiuni din Irak pe care le controlează, de unde au escavat artefacte valoroase pentru a le vinde pe piața internațională.

Potrivit doctrinei radicale a grupării Statul Islamic, care interpretează foarte strict prevederile Coranului, cei care se roagă la morminte comit un păcat capital, fiind acuzați de idolatrie.

"Clădiri vechi, datând tocmai din perioada asiriană, au fost distruse în timpul bombardamentelor. Tăblițe asiriene au fost furate și descoperite ulterior în diferite orașe din Europa. Există traficanți internaționali care îi informează pe membrii Statului Islamic care sunt obiectele de valoare pe care aceștia le pot vinde. Din păcate, nu putem face nimic pentru a preveni aceste distrugeri. Singurul lucru pe care îl putem face este să încercăm să le recuperăm", explică la rândul său directorul muzeului din Bagdad, Qais Rashid, adăugând că vânzarea unor asemenea artefacte asigură sursele de finanțare ale grupării teroriste.