ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ilie Ilaşcu, fost deţinut politic la Tiraspol, face dezvăluiri, într-un interviu acordat Ziarului Naţional, despre "omuleţii verzi" din Republica Moldova, bazele lor de instruire din codrii Moldovei şi ce planuri au aceste grupări.

"Moldova este împânzită de acești „omuleți verzui”. Ei încearcă să ne pună în gardă cu echipele lor de la Chișinău, Comrat, Bălți. Au trimis fel de fel de oameni cu bani de prin Rusia: Usatîi, Șor, sute sunt de aceștia. Domnul Balan a făcut publică informația că ar exista peste o sută de organizații care încearcă să destabilizeze situația din republică. Mai mult ca atât, ei știu și unde sunt bazele de instruire militară a acestor organizații. Aceste baze sunt nu doar peste hotarele republicii, ci și în republică. Ele sunt situate în trei zone. În zona Codrilor– Nisporeni, Călărași și Strășeni, în așa-zisul triunghi, în zona Comratului – în Ceadâr-Lunga, Vulcănești și la Bălți, Lipcani, Briceni. În pădurile din aceste zone își fac ei instruirile militare. Oficial, aceste locuri sunt prezentate drept tabere de pionieri în care se antrenează „Patrioții Moldovei”, tinerii găgăuzi sau cei de la „Voievod”. Totuși, antrenamentele le duc ofițeri ai armatei ruse, ofițeri din armata transnistreană, din serviciile de acolo. Serviciile secrete știu despre toate astea și le pun pe masă celor care conduc astăzi R. Moldova toate aceste informații și, totuși, nu se întreprinde nimic pentru a le curma planurile", spus Ilaşcu.

Fost parlamentar al României, Ilaşcu nu crede că în cazul unui conflict armat românii vor lupta alături de fraţii din Moldova.

"România nu va da niciun soldat. Eu am luptat în 1992, nu am prea văzut români voluntari. Știți că în Ucraina luptă foarte mulți voluntari cehi, polonezi, germani, americani, dar româninu prea. Eu de la tribuna Parlamentului României i-am spus lui Petre Roman că atunci când cazacii atacau cetatea voievodală a lui Ștefan cel Mare la Tighina, nu prea am văzut români să vină să o apere, dar trimiteau trupele în Irak și Afganistan. Pentru interese străine îi trimiteau să moară, dar pentru frați - nu. Vor face declarații de presă, vor face proteste la ONU. Dar noi, dacă vin rușii în Transnistria, în două zile suntem ocupați", a mai spus fostul deţinut politic.