ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La trei ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia vrea să mai pornească o centrală nucleară, situație care a generat protestele japonezilor, dar și ale organizației Greenpeace.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Centrala nucleară cu două reactoare Kyushu Electric Power Co este situată în oraşul Satsumasendai (100 de mii de locuitori) din sud-vestul ţării. 19 dintre cei 26 de membri ai consiliului local au votat în favoarea repornirii centralei anul viitor. Până atunci, se vor efectua mau multe teste de securitate, informează site-ul Vocea Rusiei.

Premierul nipon Shinzo Abe s-a pronunțat in repetate rânduri in favoarea extinderii centralelor nucleare, dar, conștient de nemulțumirea opiniei publice in acest subiect sensibil, a declarat că va lăsa decizia finală în seama autorităților locale.

Greenpeace a comentat pe marginea votului dar de consiliul local din Satsumasendai, despre care a spus că vine în contradicție cu dorințele populației japoneze.

Cea mai gravă catastrofă din ultimii 25 de ani, după Cernobâl, s-a produs la centrala nucleară Fukushima 1, în ziua de 11 martie 2011, în urma unui cutremur de pământ devastator din nord-estul Japoniei.

Cel puţin 19.000 de oameni au murit atunci şi un milion de clădiri au fost distruse. Patru reactoare de la centrala Fukushima au fost avariate.  Şi în prezent, nivelul de radioactivitate în zonă rămâne ridicat, iar rezultatele  dezastrului sunt tot mai evidente. Foarte multe plante au mutaţii bizare, iar dacă legumele şi fructele mutante au devenit oareacum un lucru obişnuit pentru locuitorii din zonă, animalele mutante stârnesc cea mai mare îngrijorare.