ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germania este zguduită la propriu în aceste zile de dezvăluirile pe care ziaristul Udo Ulfkotte le face în cartea Gekaufte Journalisten (Jurnalişti cumpăraţi). Acesta descrie în cartea publicată la 11 septembrie 2014 cum a fost mituit pentru a scrie articole de presă proamericane şi face cunoscut întregul mecanism prin care corupţia a pus stăpânire pe mass-media germană.

Udo Ulfkotte a lucrat timp de 17 ani pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), una dintre cele mai prestigioase publicaţii nemteşti.

Pentru început, autorul își face autocritica. Descrie cum a fost mituit pentru relatările sale și cum s-a înstăpânit corupția în presă. În plus, dezvăluie de ce formatori de opinie fac relatări tendențioase și cum brațul extins al biroului de presă al NATO pregătește mediatic războaiele. În acest context, autorul a fost primit în rețeaua organizațiilor americane de elită și i-a fost acordată, drept recompensa pentru relatări pozitive, chiar și cetățenia de onoare a SUA!

Udo Ulfkotte enumeră sute de nume din spatele acelor organizații care influențează presă germană propagandistic și unilateral, între care: Podul Atlantic, Comisia Trilaterală, Fundația Marshall din Germania, Consiliul American pentru Germania, Academia Americană, Institutul Aspen și Institutul pentru Politică Europeană. De asemenea, sunt dezvăluite implicațiile serviciilor secrete în activitatea organizațiilor de lobby, tehnicile de propagandă și formularele, prin care se pot accesy fonduri pentru proiecte de influentare țintita a opiniei publice în Germania.

Vă puteți imagina că lucrători ai serviciilor secrete compun texte, care apoi sunt publicate sub semnătura unor jurnaliști consacrați? Știți care jurnaliști de la care "organe" de presă au fost mițuiți pentru materialele lor de presă? Și aveți vreo idee despre cum se acordă cele mai reputate distincții pentru jurnalism? Practic, această se întâmplă precum odinioară, în cazul titlurilor de "Erou al muncii socialiste" din fosta RDG. De la jurnalist la propagandist nu este o distanță prea mare.

Dacă veți citi această carte, veți ciți ziarelegermane cu alți ochi, veți închide mai des televizorul și veți ști mai bine ce să credeți din ceea ce auziți la radio: aproape nimic! Ulfkotte oferă și informațiile despre fiecare post tv şi radio, cărui partid politic îi aparține și care jurnaliști sunt influențați și cum. La sfârșit devine limpede: diversitatea opiniilor este doar mimata. Căci "stirile" sunt de cele mai multe ori curată spălare de creier.

Cartea are preţul de 22.95 euro.

12