ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi români sunt pe cale de a revoluţiona medicina. Un specialist de la Centrul de Cercetări Biologice din Jibou şi o studentă ar putea avea o contribuţie importantă în ceea ce priveşte realizarea unui leac pentru cancer. Aceştia au descoperit că extractul dintr-o plantă inhibă diviziunea celulelor canceroase.

Totul a pornit de la ideea că leacurile folosite de strămoşi au, de fapt, fundament ştiiţific: "Există plante care sunt promiţătoare pentru domeniul acesta, fiindcă ele sunt folosite şi în tradiţia populară, etnobotanică. În ultimul timp, termenul acesta a fost folosit cumva distorsionat, pentru plantele acestea cu efecte psihotrope, dar etnobotanica înseamnă folosirea tradiţională a plantelor pentru diferite tratamente", a precizat Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou. pentru gandul.info

Proiectul de cercetare a fost demarat în urmă cu trei ani, deşi nu a primit niciun fel de finanţare. Acesta este şi motivul care deocamdată împiedică dezvoltarea lui şi mărirea echipei de lucru, formată în prezent din numai două persoane: un cercetător şi o studentă.

sicora-laborator

Cosmin Sicora este încrezător că proiectul îşi va primi şansa pe care o merită. 100.000 de euro ar fi suma necesară cercetării care ar putea pune bazele unui tratament revoluţionar pentru cancer: "Noi sperăm să putem dezvolta proiectul pe viitor, dar asta depinde, bineînţeles, şi de existenţa unei surse de finanţare pe care să ne putem baza", a afirmat el. "Dacă am include mai multe plante, în afară de cele patru - Angelica archangelica (angelica), Sedum telephium (norocel), Agrimonia eupatoria (turiţa mare) şi Rumex acetosa (măcriş) - atunci ar însemna să avem un proiect mai extins, poate chiar să angajăm cercetători din străinătate. Pentru buna lui desfăşurare, 100.000 de euro ar fi o sumă foarte bună pentru analizele acestea curente, fiindcă sunt reactivi, sunt substanţe foarte scumpe cu care se lucrează", a mai spus Sicora.