ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După anunţul Guvernului de reducerea a TVA-ului la alimente, marii retaileri din România au decis că este momentul să profite la maximum de această măsură. Aşa se face că unii dintre cei mai mari comercianţi de pe piaţă au crescut treptat preţurile înainte de 1 iunie, data când taxa pe valoare adăugată va scădea la 9%.

Conform unui anchete realizate de B1 TV, în numai două săptămâni de la anunţul premierului Victor Ponta, unele preţuri s-au majorat şi cu 30%. Creşterea afectează produse de bază cum ar fi carnea, legumele sau fuctele.

Astfel, dacă în data de 7 aprilie, preţul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aprope 14 lei, acum, preţul a ajuns la 18 lei. Patru lei în plus la kilogram în doar 2 săptămâni.

O creştere vizibilă a fost înregistrată şi în sectorul legumelor. Acum, 1 kg de ardei gras roşu este aproape 17 lei faţă de 15, cât era în ziua în care se anunţa scăderea TVA-ului la alimente.

Iar povestea se repetă şi în sectorul fructelor. Spre exemplu, 1 kg de mere din Polonia costă acum 4 lei, cu un leu mai mult în comparație cu acum jumătate de lună.

Și laptele s-a scumpit. Un litru de lapte care pe 7 aprilie costa aproape 3 lei, acum depășeste 3 lei și jumătate.

Nici apa îmbuteliată nu a scăpat de creșterea prețului, în numai două săptămâni o găsim în magazin cu aproximativ 16% mai scumpă.