ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a declarat că înscrierile la ora de Religie devine opţională pentru elevi încă din acest semestru. Astfel, părinţii pot depune cerere prin care să îşi înscrie copiii la ora de Religie, până pe 6 martie 2015, pentru anul şcolar în curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia în semestrul doi.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale,de aici rezultând graba Ministerului Educaţiei de a recurge la înscrieri pentru această disciplină încă din semestrul curent.

"Suntem obligaţi să interogam sistemul cu privire la dorinţa de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul în curs, pentru că pe 9 martie expiră cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. Dacă până pe 9 martie nu vom avea această situaţie a opţiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie", a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Hotnews.

Întrebat de ce s-a răzgândit, având în vedere că în urmă cu trei săptămâni a declarat că părinţii pot depune aceste solicitări începând cu anul şcolar următor, ministrul Cîmpeanu a afirmat că "aceea a fost o primă declaraţie, înainte de a mă consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice".  

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că ora de Religie "va trebui să fie plasată ultima sau prima oră [pentru a nu împiedica programul elevilor care nu fac această disciplină - n.red.], însă tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru că ar însemna ca un profesor de Religie să predea 2 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă un cuantum de 10 ore predate pe săptămână, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactică. Vom vedea soluţiile tehnice". Potrivit legii, norma didactică este de 18 ore pe săptămână.

Numeroși părinți au reacționat cu privire la acest proiect de lege și au decis să lupte împotriva deciziei. Liana Stanciu, cunoscut jurnalist și om de radio, este implicată în acest demers, ea fiind președintele asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, o asociație ce îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor.