ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a anunţat că Programul Naţional pentru Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer (FIV) va fi reluat din aprilie 2015.

[p] NU hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau - Cărţile pe care le cauţi

Subprogramul FIV iniţiat de către Ministerul Sănătăţii în 2011, în urma campaniei de advocacy a Asociaţiei SOS Infertilitatea, va fi reluat în aprilie 2015, după ce aproape doi ani de la întreuperea sa. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu pentru Gândul.

"Vreau să îl reluăm din aprilie. Mai trebuie discutate şi condiţiile de finanţare. Ştiu că au fost propuneri să menţinem finanţarea la nivelul anului 2012 - evident că nu mai sunt actualizate acele propuneri, dar trebuie, şi putem mări finanţarea. Ministerul nu a avut de comentat pe sume. Mai avem de discutat pe criterii, adică unităţile care intră în program să respecte anumite condiţii. Le-am spus că mi-ar plăcea să fie similare cu ceea ce există în Vest. Sper să fie luna aprilie", a spus Bănicioiu.

Subprogramul FIV a fost iniţiat de către Ministerul Sănătăţii în anul 2011. Atât timp cât a funcţionat (trei semestre: iulie 2011 – decembrie 2012), în cadrul său s-au efectuat proceduri în urma cărora s-au născut sute de copii. În anul 2013, din motive de finanţare, pacienţii nu au putut depune dosare, deşi Subprogramul teoretic a existat, figurând în lista de programe naţionale de sănătate publicată în Monitorul Oficial pentru anii 2013 şi 2014.

Stoparea finanţării Subprogramului FIV în 2013-2014 a transformat România în singura ţară europeană care nu acorda niciun fel de sprijin cuplurilor care au nevoie de ajutor medical pentru a deveni părinţi.  Bulgaria de exemplu susţine trei tentative de fertilizare in vitro, Polonia – trei încercări, iar Ungariacinci tentative de fertilizare in vitro.