ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tentativă de asasinat asupra unui rabin din Ierusalim, considerat un exponent de extremă dreapta, urmată de acțiunile în forță ale autorităților israeliene, riscă să arunce în aer Orientul Mijlociu. Decizia guvernului de la Tel Aviv de a înnchide Esplanada Moscheilor din Ierusalim, loc sfânt pentru musulmani, este considerată de Autortitatea Palestiniană ”o declarație de război”, informează BBC.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

În urmă cu doar câteva zile, rabinul naționalist Yehuda Glick, care lupta ca evreii să aibă dreptul la rugăciune pe Esplanada Moscheilor, îl ironiza pe un ziarist american care îl avertizase că prin acțiunile sale ar putea provoca Al Treilea Război Mondial. Miercuri seara, Glick a fost împușcat în centrul Ierusalimului, fiind rănit grav.

Într-o acțiune fulger a poliției israeliene în colaborare cu forțele speciale Shin Bet (contraspionajul israelian), suspectul a fost identificat. Este vorba de un anume Moataz Hejazi, de 32 de ani, membru al organizației Jihadului Islamic, ucis lângă locuința sa în urma unui schimb de focuri în zona de est a Ierusalimului, informează Jerusalem Post.

Incidentul nu rămas fără urmări. Pe motiv că vrea să prevină tulburări sociale, Cabinetul de la Tel Aviv a decis închiderea Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, pentru prima dată din 1967 încoace. Măsura a fost decisă de șeful guvernului, Benjamin Netanyahu și a fost taxată de liderul Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, drept „o declarație de război la adresa poporului palestinian și a locurillor sale sfinte”.

Implicarea Rabinului Glick și a Esplanadei Moscheilor (al treilea loc sfânt din lume pentru musulmani) fac din acest scandal unul exploziv, care poate arunca efectiv întreaga lume în aer. Născut în Statele Unite, Yehuda Glick este unul dintre activiștii religioși evrei care propovăduiesc construirea celui de-Al Treilea Templu chiar pe locul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, închisă acum.

Construirea celui de-Al Treilea Templu va coincide, potrivit credinței iudaice, cu momentul venirii pe pământ a lui Mesia.