ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) s-a pronunțat ca Israelul să plătească despăgubiri Libanului în valoare de 856,4 milioane de dolari pentru mareea neagră care a afectat litoralul libanez în timpul războiului împotriva mişcării Hezbollah, în 2006, relatează sâmbătă AFP.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Rezoluţia, care nu are caracter constrângător, a fost adoptată vineri cu 170 de voturi ''pentru'' şi 6 ''împotrivă''. Ea cere Israelului ''compensații rapide şi adecvate'' în favoarea Libanului şi altor ţări afectate de deversarea a 15.000 de tone de petrol în mare în iulie 2006, provocată de bombardamentele israeliene asupra rezervoarelor centralei electrice din Jiyé, la sud de Beirut.

Israelul a condamnat imediat rezoluţia, pe care o consideră ''părtinitoare''.

Suma de 856,4 milioane de dolari a fost calculată ţinând cont de inflaţie începând din octombrie 2007, dată la care o estimare făcută de către secretarul general al ONU stabilea suma de 729 milioane de dolari.

Potrivit ONU, Libanul a fost prima victimă a mareei negre din 2006, care a afectat și alte țări riverane Mării Mediterane, precum Siria.