ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română consideră că jurnalista Sabina Fati de la România Liberă judecă activitatea Bisericii Ortodoxe Române "după principiul calomniază, calomniază, poate va rămâne ceva", se arată într-un comunicat postat pe siteul basilica.ro.

Patriarhia a reacţionat la articolul "Ortodoxia, armă politică pentru Rusia", scris de fosta bursieră Soros în România Liberă.

[P] Cărarea Împărăției - Arsenie BOCA - comanda online

"Nemulțumită şi iritată de decizia majorității părinților şi elevilor în favoarea prezenței orei de Religie în şcoală, doamna Fati se pretează la un atac dezonorant, folosit în ultimii ani şi de alţi adversari ai Bisericii noastre, şi anume că, în contextul geopolitic din Europa de Est, Ortodoxia ar fi arma politică a Rusiei (sic!)Pentru a-şi argumenta aceste acuzații, doamna jurnalistă face asocieri forțate privind vizita în România a unor persoane politice din Rusia şi legăturile lor cu Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, menţionăm că, de fiecare dată când Alexandru Dughin vine în România, jurnalişti ca şi doamna Sabina Fati încep să inventeze presupuse întâlniri oficiale între acesta şi reprezentanți oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române.", afirmă biroul de presă al Bisericii ortodoxe.

BOR neagă vehement o apropiere de Rusia şi arată că toate cultele din România au susţinut în mod public demersurile de aderare a României la NATO şi de integrare în UE.

"Doamna Fati ignoră în mod voit faptul că Biserica Ortodoxă Română împreună cu toate cultele din România au susţinut în mod public autoriţile de Stat în demersurile de aderare a României la NATO şi de integrare a ţării noastre în Uniunea Europeană tocmai pentru că, după căderea regimului comunist ateu, a fost dorinţa poporului român de a-şi construi un viitor democratic", afirmă comunicatul.

Biserica Ortodoxă afirmă că promovează valorile Evangheliei lui Hristos, cele care "care nu pot fi înlocuite de ideologii politice şi strategii efemere doar pentru a fi „modern” sau „progresist” ".

Patriarhia consideră că "acuzaţiile potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română ar susţine geopolitica Rusiei şi ar promova în societatea românească interesele acesteia sunt pătimaşe şi denigratoare. Probabil este dificil pentru unii jurnalişti să înţeleagă că Biserica Ortodoxă Română autocefală nu este subordonată niciunui centru ecleziastic extern, şi nici nu doreşte vreo „politică imperială”, ci doar căutarea Împărăţiei cerurilor (cf. Matei 6, 33)".