ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut joi, Statelor Unite să ofere sprijin militar țării sale, pentru a putea combate separatiștii pro-ruși din est. Aflat în vizită oficială în SUA, Poroșenko a rosti un discurs în fața Congresului Statelor Unite, în care a invocat, din nou, necesitatea ca Ucraina să nu fie lăsată singură în fața agresiunii Rusiei, relatează BBC.

Dacă nu îi oprim acum, vor trece granița Europei”, a atenționat Poroșenko, cerând Statelor Unite și Europei să nu lase Ucraina singură în fața Rusiei.

El a reamintit totodată de Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, document prin care SUA, Rusia și China au acordat Ucrainei garanții de securitate în schimbul renunțării la arsenalul nuclear moștenit de armata ucraineană în urma destrămării Uniunii Sovietice.

Referindu-se la conflictul armat cu separatiștii sprijiniți de Moscova, Poroșenko a insistat că armata ucraineană are nevoie de arme moderne produse de statele occidentale pentru a face față acestei confruntări, asistența neletală furnizată până în prezent fiind insuficientă. ”Vestele antiglonț și echipamentele de vedere nocturnă sunt de asemenea importante. Dar nu putem câștiga un război doar cu veste antiglonț”, a explicat Poroșenko, adăugând că, ”la fel ca Israelul, Ucraina are dreptul să-și apere teritoriul”.