ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aceleaşi tehnici de interogare folosite de angajaţii CIA pot fi găsite în manualul Gestapo-ului, susţine fostul analist CIA, Raymond McGovern pentru site-ul Sputnik. "Interogare sporită" este traducerea directă literală a termenului german  “verschaerfte vernehmung”, adică exact tehnicile de interogare din manualul poliţiei secrete a Germaniei naziste.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Indiferent dacă SUA au ştiut că este vorba de o traducere literală sau nu, pare ironic că americanii au folosit aceleaţi procedee de interogare, inclusiv simularea înecului, a precizat McGovern, care a lucrat în CIA peste 40 de ani.

Comentariile sale au fost făcute la câteva ore de la prezentarea de către Comisia de Informaţii a Senatului SUA a raportului privind tehnicile de tortură folosite de agenţii CIA împotriva suspecţilor de terorism. El consideră că apariţia raportului era necesară pentru ca oamenii să ştie că au fost încălcate şi legile SUA şi Convenţia ONU împotriva torturii, scrie prisonplanet.com.

De altfel, reacţia ONU a venit imediat, prin vocea raportorului ONU pentru Drepturile Omului,Ben Emmerson, care, alături de militanţi pentru drepturile omului au cerut anchete judiciare împotriva unor oficiali americani.

Raportul confirmă ceea ce comunitatea internaţională ştia”, a declarat Ben Emmerson, raportorul ONU pentru Drepturile Omului. “În mod evident, a fost orchestrată o politică la cel mai înalt nivel al administraţiei (preşedintelui George W.) Bush, care a permis infracţiuni sistematice şi încălcări flagrante ale drepturilor omului“, a adăugat acesta. A venit “timpul pentru a acţiona şi responsabilii de această conspiraţie criminală să fie prezentaţi în faţa justiţiei”, a subliniat Emmerson.

Cu toate acestea, începerea unor anchete judiciare pare puţin probabilă. Un oficial din cadrul Departamentului american al Justiţiei a anunţat că, din 2009, au fost deschise două anchete pentru aplicare de rele tratamente deţinuţilor, însă acestea nu au adunat probe suficiente pentru inculpare. Raportul Senatului nu prezintă “vreo informaţie nouă” pentru anchetatori, a dat asigurări acest oficial într-un comunicat. Raportul Senatului, foarte aşteptat, constituie prezentarea cea mai detaliată a programului secret, chiar dacă numeroase elemente erau deja cunoscute marelui public.