ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor, praznicul care vestește intrarea în Săptămâna Mare.

An de an, în duminica dinaintea Sărbătorii Învierii, Biserica Ortodoxă marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost aclamat de localnicii care purtau frunze de palmier în mâini. De fapt, această zi era inițial dedicată zeiței romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim. Legenda mai spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, și-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oțel și a plecat să-și găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă și a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori și ramuri de salcie, pentru a fi sfințite.

Sărbătoarea Floriilor vine cu ultima dezlegare a Postului Paștelui iar cei care respectă tradiția mănâncă astăzi pește. Procesiuni de Florii au fost organizate, sâmbătă, în toate eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paște, de după cele 40 de zile de post, când credincioșii se pregătesc de intrarea în taina Săptămânii Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos.

Atât ortodocșii, cât și catolicii sărbătoresc în acest an Floriile și Paștele în aceeași zi.

În Duminica Floriilor îi sărbătorim pe toți cei cu nume de floare! La mulți ani!