ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!






Mesajul lui Felipe al VI-lea: Începe domnia unui rege constituţional

În faţa domnilor voastre şi în faţa tutor spaniolilor îmi exprim recunoştinţa faţă de tatăl meu, Regele Juan Carlos. O domnie exceptională, care azi face parte din istoria noastră, o moşternire internaţională extraordinară. Acum 40 de ani, de la aceeaşi tribună, tatăl meu spune că va fi regele tuturor spaniolilor şi aşa a fost

Am avut cei mai buni ani din istoria modernă a Spaniei. Îi arătăm azi recunoştinţa unei întregi generaţii pentru o domnie care a dus la democraţie şi la libertate.
Cu ajutorul poporului spaniol s-au pus bazele unei construcţii poltice care a dus la eliminarea diferenţelor şi la înţelegere. Spania a recunoscut pluralismul şi libertatea.
Îi mulţumesc mamei mele, regina Sofia, pentru o viaţă întreagă în care a muncit pentru poporul spaniol. Cu dedicaţie şi cu spiritul responbilităţii, regina Sofia este un exemplu care merită toată recunoştinţa noastră. De peste 50 de ani, familia regală s-a dedicat Spaniei.

Azi începe domnia unui rege constituţional, un rege care accede la tron în conformitate cu o Constituţia aprobată de spanioli şi care este legea fundamentală de mai bine de 30 de ani. Regele este simbolul statului, principalul simbol al acestuia şi moderează funcţonarea instituţiilor. Un rege care respectă principiul separaării puterilor în stat şi colaborează cu Parlamentul.
Să nu veţi nicio îndoială că îmi voi respecta jurământul.

Coroana trebuie să fie apropiată de cetăţeni, să îşi câştige respectul şi aprecierea cetăţenilor, să aibă un comportament integru şi transaprent, în conformitate cu responsabilităţile sale sociale. Azi, mai mult ca niciodată, cetăţenii cer ca principiile morale şi etice să fie un exemplu. Regele, ca şef al statului, trebuie să fie nu doar un exemplu, ci şi în slujba respectării acestor principii.
Încep domnia cu energie, cu entuziasm şi cu un spirit inovator care sper să îi inspire pe toţi membrii generaţiei mele. Azi e o zi în care vrem să privim spre viitor.

În ultimii ani am trăit în democaraţie, depăşind perioada de obscuritate, de totalitarism. Generaţiile trecute trebuie să fie un exemplu pentru noi, iar garantarea securităţii cetăţenilor este o responsabilitatea tuturor puterilor publice.
Constituţia apără toate popoarele, limbile şi tradiţiile. O diveristate care se naşte din istoria noastră şi care trebuie să ne întărească. În Spania au convieţuit tradiţii diverse, care au îmbogăţit toate popoarele. Limbile sunt căile de acces către cunoaşterea popoarelor şi modalitatea de dialog înrte popoare. Într-o Spanie unită şi diversă, avem loc cu toţii. Au loc toate sentimentele, toate sensibilităţile, toate modalităţile de a ne simţi spanioli. Să lucrăm cu toţii împreună, fiecare pentru a îmbogăţi colectivul.

Să ne gândim la obiectivele comune pe care ni le propune secolul 21. Suntem într-un nou secol, supus transformării. Asistăm la schimbări majore în viaţa de zi cu zi, care ne îndepărtează de modalitatea tradiţională de a vedea lumea. Acestea pot fi noi oportunităţi de progres. Avem nevoie de contribuţia tuturor, de sprijinul şi participarea activă a tuturor cetăţenilor. E nevoie de mult curaj, hotărâre, viziune şi responabilitate.
Marile progrese ale Spaniei au avut loc când ne-am adaptat realităţilor zilei. Când am ridicat privirea şi am privit spre viitor, dincolo de noi înşine. Avem în faţă o mare provocare, de a a stimula noile tehnologii, ştiinţa.

Este datoria nostră să construim o Europă puternică şi solidară. Spania trebuie să fie un lider al valorilor democratice. Cervantes spunea , în „Don Quijote”, că un om nu este mai bun decât altul, dacă nu face mai mult decât altul.

[divider]
Joi, la Madrid, se va desfășura ceremonia de încoronare a noului rege Felipe al VI-lea și a noii regine Letizia, potrivit Digi24.

La 10:30, la Palatul Zarzuela, Juan Carlos îi predă fiului său însemnele de căpitan al celor trei armate - terestră, navală şi aeriană. Prinţul Felipe merge apoi în Camera Deputaţilor, unde la 11:30 depune jurământul. De acolo, noul rege, alături de soţia sa, Letizia, porneşte către Palatul Regal, pe un traseu care cuprinde principalele bulevarde din centrul Madridului. În jurul orei 14, noua familie regală a Spaniei va ieşi în balconul palatului pentru a saluta mulţimea. Ceremonia de proclamare a regelui se încheie cu o recepţie la care participă 2000 de invitaţi.

Autoritățile au lluat măsuri de securitate fără precedent ca totul să decurgă fără probleme din momentul în care suveranul pleacă de la Palatul Zarzuela, după depunerea jurământului din Camera Deputaţilor, şi până la apariţia noului cuplu regal în balconul Palatului Regal de la Madrid. Traseul pe care îl va parcurge alaiul regal are doar opt kilometri, dar forţele de ordine sunt în alertă, pentru că se aşteaptă la proteste din partea celor care vor abolirea monarhiei.

Regele Felipe al VI-lea şi regina Letiţia, alături de cele două fiice, pleacă de la Palatul Zarzuela către Camera Deputaţilor, unde se desfăşoară primul şi cel mai important moment al zilei: noul suveran al Spaniei depune jurământul. Ultima bucată a acestui drum este parcursă de noii regi pe jos, pentru a primi onorurile militare.


Agenţii de securitate sunt în alertă din cauza unor posibile manifestaţii împotriva monarhiei, dar şi din cauza traseului dificil pe care îl va parcurge coloana oficială.


După depunerea jurământului, noii suverani ai Spaniei se vor îndrepta către Palatul Regal, parcurgând bulevardele şi pieţele centrale ale Madridului - printre care faimoasele Gran Via şi Piaţa Spania, până la Palatul Regal.


Gran Via este principala arteră din centrul Madridului şi principalul loc prin care va trece coloana oficială cu noii regi. Este şi locul care produce bătăi de cap serviciilor de securitate - strada este îngustă, având doar câte două benzi pe fiecare sens, iar de o parte şi de alta sunt foarte multe clădiri, cu mii de ferestre, care trebuie verificate şi monitorizate.


Limuzina cu care circulă Regele Felipe al VI-lea, Regina Letiţia şi fiicele lor - prinţesa Leonor de Asturia şi infanta Sofia, va parcurge cu viteză redusă cei opt kilometri care despart Camera Deputaţilor de Palatul Regal, pentru ca mulţimea să poată saluta familia regală.


La Palatul Regal primesc onorurile Gărzii Regale. Ei urcă apoi la balconul palatului unde, alături de foştii regi Juan Carlos şi Sofia, vor saluta mulţimea prezentă.


Ziua proclamării noului suveran se încheie cu o recepţie oficială la Palatul Regal.