ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sănătăţii a dat un ultimatul companiilor farmaceutice, care trebuie să reducă preţurile la medicamente până pe 10 martie. Calculele arată că ieftinirile ar trebui să fi consistente, ceea ce înseamnă că vor fi bani mai mulţi pentru compensarea unor terapii noi.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele


Producătorii avertizează însă că sute de medicamente, inclusiv tratamente pentru cancer, vor dispărea de pe piaţă şi nu exclud chiar că unele companii să renunţe la afacerile din România, scrie tvr.ro

Ministerul Sănătăţii cere să fie respectate regulile impuse încă din 2009: preţul să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări de referinţă.

CITEŞTE ŞI: S-a dus la farmacie să ridice o reţetă pentru un bolnav de cancer, dar a avut parte de un şoc: Astea sunt ieftine, sunt altele și mai scumpe!

Confom unei informaţii publicate de Ziarul financiar, Ministerul Sănătăţii stabileşte preţul (atât cel al producătorului, cât şi adaosurile de distribuţie şi farmacie) pentru aproximativ 6.000 de produse care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală. Metodologia de stabilire a preţului este extrem de complexă, dar sintetizat se poate spune că pentru produsele de import se iau în considerare preţurile din 12 state din Europa, iar nivelul din România este cel mai mic dintre acestea.

Conform legislaţiei, preţurile actualizate până luna viitoare vor fi avizate pentru un an, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.