ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


“Teoria relativităţii a lui Einstein este incompletă şi trebuie schimbată cu o descriere microscopică în genul aceleia pe care am descoperit-o noi”, susţine preotul Iosif Bena.

Libris.ro - Librarie online - Zilnic noutati si promotii


Iosif Ben a absolvit fizica la faimoasa universitate americană MIT, instituţia ştiinţifică aflată pe primul loc în lume. După doctoratul la University of California, a câştigat o bursă post-doctorală la UCLA. Invitat de marile universităţi americane să rămână în SUA, acesta alege Franţa, unde este unul dintre cercetătorii de vază la vestitul institut francez CEA-Saclay.

Încă din SUA a urmat şi calea bisericii, devenind preot. Este românul care, în urmă cu câţiva ani, a câştigat cel mai mare grant european pentru 11cercetare în valoare de un milion de euro. Pe lângă faptul că este un preot cu har, părintele-profesor Iosif Răzvan Bena este un nume respectatşi în mediul academic.

Pentru că este şi fizician, cu atât mai mult a reuşit să înţeleagă faptul că există Dumnezeu. “E cam greu când vezi că legile fizicii sunt aşa precis aranjate, să crezi că universul este produsul unei întâmplări. Există foarte puţine universuri cu o constanţă cosmologică pozitivă”, crede fizicianul Bena.

"Când pornesc la lucru zic “Doamne ajută!”, exact ca un cosaş care zice “Doamne ajută” înainte de a începe să cosească. Pe de altă parte, e clar că fizica fundamentală, încercând să dezlege misterele cele mai profunde ale Universului, poate fi considerata mai apropiată de teologie decât alte domenii de cercetare mai aplicate. Şi e posibil ca ceea ce m-a atras pe mine si pe mulţi din generaţia mea spre fizica fundamentală sau spre matematică să fi fost în primul rând o sete de natură teologică", spune Bena într-un interviu pentru Jurnalul Naţional.

Fizicianul a vorbit despre grantul de 1 milion de euro pe care l-a obţinut şi ce rezultate s-au obţinut în urma cercetărilor.

"Am studiat găurile negre în teoria stringurilor. Găurile negre sunt obiecte fascinante pentru că pun în conflict cei doi stâlpi ai fizicii moderne - mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii. Orice obiect aruncat într-o gaură neagră, care trece de o anumită suprafaţă numită orizont, nu mai poate să se întoarcă înapoi şi asta contrazice mecanica cuantică, conform căreia orice proces fizic microcopic este reversibil. Am reuşit să arat împreună cu colaboratorii mei că orizontul anumitor găuri negre este cauzat de fluctuaţiile unui sistem de obiecte din teoria stringurilor, exact la fel cum un curent de aer este cauzat de o mişcare comună a unui sistem fluctuant de mai multe molecule. După părerea mea, acest rezultat împacă mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii, arătând că descrierea unei găuri negre din teoria relativităţii a lui Einstein este incompletă si trebuie schimbată cu o descriere microscopică în genul aceleia pe care am descoperit-o noi", a spus fizicianul.

INTERVIUL COMPLET POATE CITIT AICI