ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea", Tihan Matasarevici, a declarat într-un interviu pentru publicația virtuală jurnalromânesc.ro că, din 12 noiembrie, 114 elevi vor începe cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională la Şcoala normală din oraşul Kladovo, 78 la Şcoala Gimnazială din oraşul Kladovo, 42 la Liceul tehnic din acelaşi oraş Kladovo, 26 la şcoala din satul Podvrşka, 18 copii la şcoala din satul Korbovo, iar 2 copii la şcoala din satul Brza Palanka.

Oficialul a primit aceste informații de la conducerile școlilor, dar și de la Inspectoratul Şcolar Regional de la Zajecear.

Acest moment istoric se datorează faptului că, în data de 2 martie 2012, România a impus Serbiei respectarea drepturilor minorității române, în schimbul susținerea aderării Belgradului la Uniunea Europeană.

Astfel, Ministerul Educaţiei din Serbia a oferit părinților și copiilor din Timoc posibilitatea de a-și exprima în scris intenția de a studia limba română, după care, la inițiativa Anișoarei Țăran, a fost lansat un proiect-pilot de studiere a limbii române cu elemente de cultură naţională, în luna aprilie 2013.

De asemenea, Protocolul semnat de reprezentanţii permanenţi ai României şi Serbiei la UE, la 1 martie 2012, mai prevede reprezentarea parlamentară a minorităţilor, asigurarea unui proces corect de autorizare de construire a unor biserici, ori asigurarea serviciilor religioase în limba română.