ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti şi localnicii din zonă care au intrat în greva foamei în Ajunul Crăciunului, în semn de protest faţă de prezenţa jandarmilor pe raza comunei, au decis, vineri, să renunţe temporar la această formă de protest, informează Agerpres.
"Dorim să atragem atenţia că, deşi au fost notificaţi, cei de la Direcţia de Sănătate Publică nu au acordat în niciun fel asistenţă medicală şi nici nu au pus la dispoziţie un cort încălzit, deşi erau obligaţi prin lege, mai ales că greviştii stau în câmp într-un cort improvizat. Epuizarea oamenilor s-a produs mult mai repede, având în vedere că cei care au făcut greva foamei sunt de vârstă medie, cuprinsă între 50 şi 60 de ani, iar condiţiile meteo nu sunt prielnice. Greva va fi continuată doar de un grup restrâns de oameni, activişti şi câţiva săteni mai puternici, care pot îndura condiţiile vitrege de afară. Greva foamei va fi reluată imediat după sărbători", se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, de membrii Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti.

Greviştii susţin că vor relua protestul imediat după Anul Nou.

În cele patru zile de grevă, 13 dintre protestatari au avut nevoie de intervenţia ambulanţei, din cauză că s-au simţit foarte slăbiţi, dar au refuzat să meargă la spital. Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa, trei dintre grevişti au acceptat să li se facă perfuzii cu glucoză.

Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat, pe 8 decembrie, că Pungeşti a fost declarată "zonă specială de siguranţă" din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucrează pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţ.