ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din regiunea Cernăuţi nu vor să lupte pentru Ucraina în războiul din estul ţării, unde separatiştii pro-ruşi controlează o parte din teritoriu.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Sub arme sunt chemaţi atât bărbaţii, dar şi femeile! Conform legislaţiei în vigoare în Ucraina, pot fi mobilizaţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani, dar şi femeile cu vârsta între 25 şi 50 de ani.

Conform ziarului Libertatea Cuvântului, autorităţile au deschis 22 de dosare penale împotriva persoanelor care au refuzat mobilizarea. "În conformitate cu articolul 338 al Codului Penal „Refuzul de la mobilizare”, în regiunea noastră au fost iniţiate 22 de proceduri penale. În instanţa de judecată au fost direcţionate 10 dosare, restul se află în stadiu de anchetă preliminară. Unii dintre suspecţi sunt daţi în urmărire generală. Articolul 338 presupune pedepse cu închisoarea între 3 şi 5 ani", a spus Oleksandr Ivaniuk, comisarul militar al regiunii.

Totodată, Direcţia regională de Interne investighează două cazuri legate de protestele împotriva mobilizării din anul trecut când au fost blocate mai multe şosele din regiune.

În 20 ianuarie a început cel de-al patrulea val de mobilizare de la izbucnirea conflictelor din est. Ministrul apărării a declarat că au fost trimise 62.000 de ordine de mobilizare. Cei care refuză sunt pasibili de 3 ani de închisoare. Conform unui consilier prezideţuial, se pare că cetăţenii din regiune se refugiază în România.