ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am scris anul trecut o carte (Sfârșitul iluziilor) și recent un articol în care am argumentat tranziția de la o lume monopolară la o lume multipolară invocând o serie de mutații economice și politico-militare care s-au succedat în ultimii 2 ani. Printre aceste mutații am pus în prim plan fapătul că SUA au fost depășite de China anul trecut în ceea ce privește produsul intern brut (PIB) cuantificat în dolari internaționali.

Un dolar internațional sau $ (PPP) este o monedă convențională care are aceeași putere de cumpărare în toate statele lumii. Începând din 2011, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Eurostat au adoptat același standart de calcul pentru  produsul intern brut estimat în dolari internaționali. Utilizarea acestui model de estimare al PIB este cel mai obiectiv cu putință și permite o clasificare validă a puterii economice a statelor lumii.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Mai mulți prieteni care nu sunt familiarizați cu acest subiect m-au rugat să le indic o sursă sigură care să valideze faptul că SUA a fost cu adevărat depășită de China în ceea ce privește valoarea PIB. Din acest motiv, vă ofer două atașamente( VEZI JOS) preluate din baza de date a FMI, o bază de date extrem de ușor de accesat la adresa www.imf.org.

În documentele anexate am evidențiat dinamica PIB în dolari internaționali pentru principalele puteri economice ale lumii: China, SUA, India, Japonia, Germania, Rusia, Brazilia și Franța pentru anul 2004 (primul document) și perioada 2014-2015 (al doilea document). La acest grup de puteri economice am evidențiat și situația României.

Dacă veți urmări datele din cele două documente veți constata foarte ușor că SUA au fost detronate anul trecut de către China din fotoliul de rege economic global. Este pentru prima oarră de când există
statistici sistematice (secolul XIX) când un stat neoccidental devine prima putere economică a lumii. Deasemenea, din aceleași documente rezultă cât de rapid au crescut economiile Chinei, Indiei, Rusiei și
Braziliei comparativ cu cea a Franței și a Marii Britanii ( pe care nu am inclus-o în tabel pentru că este mult sub performanțele ADEVĂRATULUI G7: China, SUA, India,Japonia, Germania, Rusia și Brazilia.

Am simțit nevoia să vă trimit acest mesaj pentru că presa occidentală și cea românească încearcă cu disperare să dezinformeze opinia publică națională și internațională în ceea ce privește adevăratul clasament al celor mai mari puteri economice. Nu este vorba numai de mistificarea grotescă pe care presa menționată o face în privința SUA, numită pe Wall Street și la București „prima putere economică
alumii”. Cum să fie SUA prima putere economică a lumii când anul trecut PIB-ul Chinei a fost mai mare decât cel american cu 216 miliarde dolari internaționali, iar în acest an acest decalaj va fi de peste 900 miliarde dolari internaționali ? Iar aceste informații provin de la FMI, de la Banca Mondială și de la Eurostat !

Aceleași mistificări incredibile pot fi constatate atunci când „experții” de pe Wall Street sau de la București compară puterea economică a Indiei cu cea a Japoniei și pe cea a Rusiei cu cea a Franței și a Marii Britanii. Aproape în fiecare zi pe Wall Street se sune că „Japonia este cea de a treia putere a lumii” și că PIB-ul Rusiei este net inferior celui al Marii Britanii sau al Franței !

Trăim vremuri interesante, nu ? Se pare că lozinca sovietică: „Minți ca o gazetă americană” nu este chiar atât departe de adevăr cum cred unii ! Vă las plăcerea să deschideți documentele anexate - documente puse oficial în circulație de Fondul Monetar Internațional - și să savurați singuri cât de tare minte presa americană și cea din statele în care Unchiul Sam face ce vor mușchii lui !

PIB (PPP) 1

PIB (PPP)2