ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele francez Francois Hollande va propune "în perioada următoare" o conferinţă pe tema situaţiei de securitate din Irak şi a luptei împotriva grupării radicale sunnite Statul Islamic. Holalande spune că situaţia internaţională se află în "cel mai dificil" moment din 2001, comunitatea internațională confruntându-se cu o grupare teroristă asemănătoare Al-Qaida”.

Interviul cu Francois Hollande a fost publicat la o zi după ce organizația teroristă Statul Islamic a postat un clip în care arată execuţia prin decapitare a reporterului american James Foley.  Conform IS, acesta a fost ucis în Irak ca represalii faţă de atacurile aeriene americane asupra poziţiilor ocupate de militanţii islamişti.

"Trebuie să pregătim o strategie globală împotriva acestei grupări, care dispune de finanţări importante şi de arme foarte sofisticate şi ameninţă ţări precum Irak, Siria sau Liban", a afirmat şeful statului francez, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Le Monde. "În acest context, voi propune în perioada următoare partenerilor noştri o conferinţă pe tema situaţiei de securitate din Irak şi a luptei împotriva Statului Islamic", a adăugat el, transmite Mediafax.

"Ne confruntăm nu doar cu o mişcare teroristă asemănătoare Al-Qaida, dar cu un stat terorist, Statul Islamic. Trebuie să renunţăm la tradiţionala dezbatere, dacă este sau nu cazul să intervenim", a adăugat Hollande.
Potrivit transcrierii interviului publicat de Preşedinţia franceză, puţin diferită de versiunea online a cotidianului Le Monde, şeful statului francez a menţionat încă din septembrie anul trecut o "iniţiativă" privind situaţia de securitate din Irak şi lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Săptămâna trecută, Franța a anunțat că va livra "arme sofisticate" kurzilor irakieni, care au declanşat o ofensivă împotriva insurgenţilor din gruparea Statul Islamic care activează în Irak.

Răspunzând unei întrebări privind o eventuală "lipsă de autoritate" a preşedintelui american Barack Obama în estul Europei şi în Orientul Mijlociu, şeful statului francez a declarat că "multă vreme au existat plângeri în legătură cu hiperputerea SUA şi intervenţionismul multiplu american". "Nu ne aflăm într-o poziţie prea bună pentru a-i reproşa lui Barack Obama că dă dovadă de prea multă timiditate", a afirmat preşedintele francez.

"Consider că situaţia internaţională se află în cel mai dificil moment din 2001. Lumea trebuie să ia toate măsurile", a adăugat el.