ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputaţii din Comisia juridică au stabilit că înscrierea la ora de religie se va face la începutul oricărui ciclu şcolar, iar renunţarea la această opţiune se va putea face oricând. Peşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a precizat că în curând va fi elaborat un proiect de lege în acest sens.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

"Subiectul este religia în şcoli, a fost o discuţie cu toate cultele prezente şi cred că Comisia juridică a găsit o soluţie de echilibru. Practic, libertatea de conştiinţă este asigurată aşa cum spune decizia Curţii, pentru că revenirea asupra acelei opţiuni poate să se întâmple oricând. Pentru a asigura totuşi un cadru care să dea posibilitate celor de la unităţile de învăţământ să facă o planificare vizavi de cadre, de programa şcolară, această opţiune se face pe ciclu şcolar, deci I-IV, V-VIII, IX-XII, reamintesc, asupra acestei opţiuni se poate reveni oricând, nu este nicio constrângere, din contră, se specifică acest lucru în textul de lege", a spus Bogdan Ciucă.

DESCARCĂ cererea pentru înscrierea la ora de Religie a copilului tău

"Dacă nu poate unitatea de învăţământ, pentru că există un număr mic de copii care au ales să-şi desfăşoare orele de religie într-o anumită confesiune, nu poate asigura condiţii similare pentru toţi, atunci există posibilitatea prevăzută şi de legea cultelor în vigoare ca respectiva confesiune să organizeze ora de curs, iar nota obţinută în desfăşurarea acestui curs să fie trecută în catalog. Rămâne ca ministerul să dea normele pentru aplicare şi clarificare din punct de vedere administrativ acestui act normativ", a mai spus parlamentarul.

CITEŞTE ŞI: Liana Stanciu şi Miţă de la Bere Gratis şi-au înscris copilul la Ora de Religie

Deputaţii din Comisia juridică au discutat despre decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

"Reamintesc că procedura este cu privire la neconstituţionalitate. Practic, acum noi o să semnăm o iniţiativă legislativă în sensul ăsta, după care Comisia de învăţământ şi cea juridică vor da un raport şi ea pleacă mai departe, Camera decizională fiind Senatul. Vom face un proiect de lege şi înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui ciclu şcolar, renunţarea la această opţiune se poate face oricând şi evident cel care nu doreşte să facă religia nu optează", a declarat Bogdan Ciucă.