ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de dinaintea comemorării a 13 ani de la atacurile din 11 septembrie, de la World Trade Center, președintele Barack Obama s-a adresat națiunii, pentru a anunța că Statele Unite sunt gata de un nou război. De această dată împotriva grupării jihadiste Statul Islamic din Siria, care, în ultimele luni, și-a întins tentaculele și asupra Irakului. Obama a afirmat că americanii se vor limita la atacuri aeriene, iar misiunea va fi una de ”restabilire a stabilității și ordinii internaționale”.

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic, anunțând că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak. "Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak", a declarat Obama, în discursul adresat națiunii, de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a precizat preşedintele american. Obama a mai spus că jihadiştii sunniţi care au decapitat doi jurnalişti americani aparţin "unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun". Liderul american nu a oferit amănunte despre data la care vor fi lansate atacurile.

De asemenea, a anunţat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari în Irak şi o creştere a ajutorului militar destinat opoziţiei siriene.

"În colaborare cu Guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor", a adăugat preşedintele american.

Începând cu 8 august, forţele americane au efectuat 150 de atacuri aeriene în Irak împotriva poziţiilor jihadiste.

"Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale preşedinţiei mele: dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în securitate", a declarat Obama.

Jihadiștii luptă cu arme americane

Un raport publicat recent susține că gruparea Statul Islamic luptă cu arme americane confiscate de armata irakiană sau destinate opoziţiei moderate faţă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Printre aceste arme se află o "cantitate semnificativă" de puşti de asalt americane M-16, ajunse în mâinile jihadiştilor.

Rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt "identice cu rachetele M79 livrate de Arabia Saudită forţelor ce operează sub egida Armatei Siriene Libere", adaugă raportul. Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie în anii '80. În Irak, Statul Islamic a reuşit să intre în posesia unei mari cantităţi de arme şi echipamente militare în iunie de la posturile abandonate de armata irakiană în nordul ţării. În cadrul ofensivei lor şi preluării Mosul, oraş din nordul Irakului, jihadiştii au preluat controlul asupra unor vehicule Humvee americane.

Aceste vehicule, devenite în prezent ţinte ale unor atacuri aeriene americane, ar fi fost utilizate potrivit mai multor rapoarte în atentate sinucigaşe împotriva militarilor irakieni.