ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În îndemnul său "Evangelii Gaudium"(Bucuria Evangheliei) Papa Francisc a denunțat capitalismul drept "o nouă tiranie" și a cerut liderilor lumii să lupte împotriva sărăciei și a inechității, informează Reuters.

În documentul de 84 de pagini, șeful Bisericii Catolice a criticat sistemul economic global și în special "idolatrizarea banilor", în același timp cerând politicienilor să garanteze cetățenilor "un loc de muncă demn".
Cum se face că moartea unui bătrân fără adăpost nu este o știre, dar scăderea cu două puncte a pieței financiare este? - Evangelii Gaudium

Totodată, Papa a mai spus că sistemul economic trebuie regândit și că distribuirea inechitabilă a bogăției duce inevitabil, la revolte. Suveranul Pontif a mai cerut respingerea "autonomiei absolute a piețelor".
Atâta vreme cât problemele săracilor nu sunt rezolvate prin respingere autonomiei absolute a piețelor și a speculațiilor financiare, adică prin atacarea cauzelor structurale ale inechității, nu se va găsi nicio soluție pentru problemele lumii de azi - Evangelii Gaudium

În ceea ce privește Biserica Catolică, Papa Francisc a reiterat faptul că nu acceptă avortul și că nu se pune problema ca femeile să poată deveni preoți.

Papa Francisc a mai adăugat că Biserica Catolică ar trebui să învețe lecția "sinodalității" de la "frații noștri ortodocși". Sinodalitatea este conducerea descentralizată a instituției Bisericii, așa cum a fost de la primul sinod ecumenic de la Niceea, din 325.

Suveranul Pontif s-a pronunțat, anterior, împotriva explorării gazelor de șist prin fracturare hidraulică(fracking).