ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alburnus Maior îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-şi "clarifice neîntârziat" punctul de vedere privind proiectul minier de la Roşia Montană, avertizându-l pe şeful statului că "lupta anti-corupţie (…) nu va putea fi câştigată punând sub tăcere afacerea Roşia Montană".

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Asociaţia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, susţine, într-o scrisoare deschisă transmisă vineri preşedintelui Klaus Iohannis, că "proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliaţi".

Potrivit Alburnus Maior, invitaţia la conciliere amiabilă transmisă de către compania minieră preşedintelui Klaus Iohannis nu este "un act de curtoazie al unui investitor de bună credinţă", ci doar "o formalitate necesară în avansarea unui eventual caz de arbitraj internaţional", iar această opţiune rămâne "ultima resursă a managementului companiei de a oferi satisfacţie investitorilor speculanţi, în condiţiile în care societatea românească respinge cu fermitate mineritul cu cianuri".

Reprezentanţii Alburnus Maior îl critică pe Iohannis, susţinând că poziţiile adoptate recent privind proiectul de la Roşia Montană seamănă cu cele ale fostului preşedinte Traian Băsescu, ale fostului premier Emil Boc şi ale actualului premier Victor Ponta şi menţionând că şeful statului şi-a schimbat tonul privind acest subiect.

Alburnus Maior îl critică pe Klaus Iohannis şi pentru invitaţia lansată premierului Victor Ponta, de a renegocia, şi susţine că acest lucru ar putea reprezenta "un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources".

"Invitaţia lansată primului-ministru Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condiţiile în care acesta este susţinător declarat al distrugerii Roşiei Montane. Mulţi dintre noi se întreabă dacă aceste declaraţii nu reprezintă un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă asigurăm, domnule preşedinte, că nu suntem dispuşi ca viitorul Roşiei Montane să redevină subiect de negociere sau tergiversare instituţională şi vă solicităm să vă clarificaţi neîntârziat punctul de vedere"

, se arată în scrisoare deschisă remisă de Asociaţia Alburnus Maior.

Gabriel Resources a anunţat că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare, prin care cere autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.