ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acuzaţia de ilegalitate adusă Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) a fost deseori însoţită de un cor al invectivelor aduse acuzatorului: de la şovinism la intoleranţă şi fascism, nimic nu a lipsit.

Practic, UDMR a fost acuzată că a fost ilegal la guvernare, nefiind un partid politic înregistrat, ci doar un un ONG tolerat de conducerile României din ultimii 25 de ani.

Şi cu toate acestea, se strând dovezi din ce în ce mai relevante, care demonstrează că UDMR nu este un partid politic, ci o organizaţie ce "are în componenţă organizaţii teritoriale, platforme bazate pe ideologii diverse, respectiv organizaţii associate. Membrii asociaţi sunt grupări sociale, ştiinţifice, culturale, profesionale şi de tineret", după cum se arată chiar pe siteul udmr.ro.

Dacă până acum a lipsit confirmarea oficială, din partea unui reprezentant al statului, iată că aceasta a venit printr-un document oficial al Ministerului de Interne, respectiv Instituţia prefectului din Judeţul Harghita. Prefectul este reprezentantul Guvernului României, în teritoriu.

Astfel, răspunzând unei cereri formulate de către Dan Tănasă,  în baza Legii nr.544/2001, privind liberul acces al informaţiile de interes public, adresată Prefecturii Harghita în 4 august a.c, prefectul Petres Sandor a informat:

"În ceea ce priveşte arborarea Drapelului României pe sediul Uniunii Democrate Maghiare din România - Miercurea Ciuc, în urma analizei formei juridice de organizare a acestei entităţi s-a desprins concluzia că în speţă nu sunt incidente normele legale cuprinse în art.2, lit.b) din Legea nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice coroborat cu art.3, lit.a) din Hotărârea Guvernului nr.1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, întrucât Uniunea Democrată Maghiară din România este o organizaţie înregistrată în Registrul Naţional al ONG, asimiliarea organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale cu partidele politice fiind posibilă doar sub aspect electoral în condiţiile stabilte de norme legale speciale"

 

adresa-august-2014-prefectura-harghita-petres-sandor-dan-tanasa-UDMR-ONG-drapel-Romania